Gündemden Haberler

Erdoğan’dan KADEM’e izinsiz para toplama hakkı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın kurucularından olduğu ve Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yaptığı Kadın ve Demokrasi Vakfı’na (KADEM Vakfı) izinsiz para toplama hakkı verildi. 

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre kurucuları ve yöneticileri arasında AKP’li isimlerin yer aldığı KADEM Vakfı, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün “İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluşlar” listesine eklendi.

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. maddesine göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamıyorlar. Ancak KADEM Vakfı’na İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Erdoğan’ın onayı ile izinsiz para toplama hakkı verildi. 

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı bilgilere göre 1995 ile 2023 yılları arasında toplam 50 dernek ve vakfa “izin almadan yardım toplama hakkı” verildi. Bu 50 dernek ve vakıftan 48’i izin almadan yardım toplama hakkını AKP iktidarların görevde olduğu 2004 ile 2019 yılları arasında aldı. 

AKP’YE YAKIN DERNEK VE VAKIFLAR LİSTEDE

İzin yardım toplama hakkı verilen dernek ve vakıflar arasında çocuk istismarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı, yolsuzluklarla gündeme gelen Deniz Feneri Derneği ve Diyanet Vakfı ile birlikte gerici İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği ile Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yer alıyor.  

Ayrıca Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Vakfı da izin almadan yardım toplama hakkı verilen kuruluşlar listesinde. 

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu